Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Forum WINO Strona Główna

Proces winikacji

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum WINO Strona Główna -> HISTORIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
weteran
Administrator



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:17, 22 Mar 2006 Temat postu: Proces winikacji

Procesu winifikacji nie da się tak prosto opisać, jak procesu fermentacji piwa, gdyż istnieją setki różnych jego odmian zależnych od regionalnych tradycji i uwarunkowań. W przypadku win gronowych przebiega on mniej więcej tak:


Przygotowanie moszczu:

Z winogron wyciska się sok na prasach. W niektórych przypadkach (przy produkcji czerwonych i różowych win) przed wyciśnięciem soku poddaje się winogrona procesowi wstępnej winifikacji polegającemu na umieszczeniu winogron w wysokich kadziach, gdzie ulegają one samorzutnej wstępnej fermentacji - ten proces nazywa się maceracją.


Fermentacja

Sam proces fermentacji moszczu przeprowadza się na setki różnych sposobów. Czasami pozwala się na fermentację samorzutną w temperaturze otoczenia, czasami bardzo dokładnie kontroluje się temperaturę i skład drożdży. W jednych krajach fermentacje przeprowadza się w drewnianych otwartych kadziach, w innych stosuje się zamknięte kadzie stalowe. Sama fermentacja trwa znacznie dłużej niż w przypadku fermentacji piwa, bo nawet do kilku tygodni. Fermentację doprowadza się do końca albo przerywa się w pewnym określonym momencie.

Dębowe beczki w winnicy w Würzburgu


Filtrowanie i klarowanie

Mieszaninę po fermentacji poddaje się zwykle filtracji. W przypadku win masowych, szczególnie białych, filtrację przeprowadza się kilkakrotnie, aby uzyskać maksymalnie klarowne i trwałe wina, ale bez głębszego smaku. W przypadku niektórych win dla koneserów nie stosuje się filtrowania w ogóle, tylko przeprowadza się ostrożne klarowanie wina przez powolny proces samorzutnego opadania osadu i zbierana mniej więcej klarownej cieczy znad osadu. Innym sposobem klarowania jest przepuszczanie przez nastaw dwutlenku siarki, który powoduje śmierć wszystkich drobnoustrojów w winie i szybsze wypadanie z niego osadu.


Dojrzewanie i butelkowanie

Ostatnim procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, czyli przechowywanie w odpowiednich warunkach, które w pierwszym etapie (od pół roku do 3 lat) przeprowadza się zwykle w dębowych lub metalowych beczkach, a następnie przelewa się wino do butelek, w których w odpowiednich warunkach wino może dojrzewać jeszcze latami. Nie wszystkie wina mają jednak potencjał dojrzewania - niektóre pije się niemal natychmiast po wyprodukowaniu (np. Beaujolais nouveau).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zenon
Administrator



Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:22, 23 Mar 2006 Temat postu:

a widze VIKIPEDIA Very Happy
ale bardzo ciekawe to wszytsko:P
wszystkiego moze nie czytałem ale tak katem oka!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Admirał




Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:57, 04 Kwi 2006 Temat postu:

Zanim opiszemy proces produkcji win owocowych przytoczę wyniki sondy wśród "koneserów" (za takich uważamy osoby pijące tanie wina i znające się w miarę dobrze w temacie). Zadaliśmy im pytanie "czy wiesz, jak powstają tanie wina?"

"Nie wiem, ale na pewno nie używa się już od kilku lat siarki. Teraz ponoć mają jakąś lepszą chemię"

"Resztki owoców z normalnego wina zalane woda - i mamy Tura. Podobno tak jest"

"A kto tam ich wie z czego jest zrobione. Niektóre zajeżdżają chemia jak stare landrynki. Niekiedy zdarza się, że kupuje się dwie butelki tego samego wina, a smak jest zupełnie inny. Chyba nawet lepiej nie wiedzieć czemu"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum WINO Strona Główna -> HISTORIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme Retred created by JR9 for stylerbb.net & Programosy
Regulamin