Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
weteran
Administrator
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 20:17, 22 Mar 2006 Temat postu: Proces winikacji |
|
Procesu winifikacji nie da się tak prosto opisać, jak procesu fermentacji piwa, gdyż istnieją setki różnych jego odmian zależnych od regionalnych tradycji i uwarunkowań. W przypadku win gronowych przebiega on mniej więcej tak:
Przygotowanie moszczu:
Z winogron wyciska się sok na prasach. W niektórych przypadkach (przy produkcji czerwonych i różowych win) przed wyciśnięciem soku poddaje się winogrona procesowi wstępnej winifikacji polegającemu na umieszczeniu winogron w wysokich kadziach, gdzie ulegają one samorzutnej wstępnej fermentacji - ten proces nazywa się maceracją.
Fermentacja
Sam proces fermentacji moszczu przeprowadza się na setki różnych sposobów. Czasami pozwala się na fermentację samorzutną w temperaturze otoczenia, czasami bardzo dokładnie kontroluje się temperaturę i skład drożdży. W jednych krajach fermentacje przeprowadza się w drewnianych otwartych kadziach, w innych stosuje się zamknięte kadzie stalowe. Sama fermentacja trwa znacznie dłużej niż w przypadku fermentacji piwa, bo nawet do kilku tygodni. Fermentację doprowadza się do końca albo przerywa się w pewnym określonym momencie.
Dębowe beczki w winnicy w Würzburgu
Filtrowanie i klarowanie
Mieszaninę po fermentacji poddaje się zwykle filtracji. W przypadku win masowych, szczególnie białych, filtrację przeprowadza się kilkakrotnie, aby uzyskać maksymalnie klarowne i trwałe wina, ale bez głębszego smaku. W przypadku niektórych win dla koneserów nie stosuje się filtrowania w ogóle, tylko przeprowadza się ostrożne klarowanie wina przez powolny proces samorzutnego opadania osadu i zbierana mniej więcej klarownej cieczy znad osadu. Innym sposobem klarowania jest przepuszczanie przez nastaw dwutlenku siarki, który powoduje śmierć wszystkich drobnoustrojów w winie i szybsze wypadanie z niego osadu.
Dojrzewanie i butelkowanie
Ostatnim procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, czyli przechowywanie w odpowiednich warunkach, które w pierwszym etapie (od pół roku do 3 lat) przeprowadza się zwykle w dębowych lub metalowych beczkach, a następnie przelewa się wino do butelek, w których w odpowiednich warunkach wino może dojrzewać jeszcze latami. Nie wszystkie wina mają jednak potencjał dojrzewania - niektóre pije się niemal natychmiast po wyprodukowaniu (np. Beaujolais nouveau).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
zenon
Administrator
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 22:22, 23 Mar 2006 Temat postu: |
|
a widze VIKIPEDIA
ale bardzo ciekawe to wszytsko:P
wszystkiego moze nie czytałem ale tak katem oka!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Admirał
Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 16:57, 04 Kwi 2006 Temat postu: |
|
Zanim opiszemy proces produkcji win owocowych przytoczę wyniki sondy wśród "koneserów" (za takich uważamy osoby pijące tanie wina i znające się w miarę dobrze w temacie). Zadaliśmy im pytanie "czy wiesz, jak powstają tanie wina?"
"Nie wiem, ale na pewno nie używa się już od kilku lat siarki. Teraz ponoć mają jakąś lepszą chemię"
"Resztki owoców z normalnego wina zalane woda - i mamy Tura. Podobno tak jest"
"A kto tam ich wie z czego jest zrobione. Niektóre zajeżdżają chemia jak stare landrynki. Niekiedy zdarza się, że kupuje się dwie butelki tego samego wina, a smak jest zupełnie inny. Chyba nawet lepiej nie wiedzieć czemu"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|